AMSTERDAM - Het Amerikaanse leger test een riem die via GPS vibraties doorgeeft aan soldaten. Hierdoor kunnen militairen nauwkeurig door oorlogsgebieden worden geleid.

De riem bevat acht verschillende druksensoren die de windrichtingen op een kompas voorstellen. Wanneer de voorste sensor druk uitoefent, betekent dat dat de soldaat richting het noorden moet bewegen. Op deze manier worden soldaten op afstand 'bestuurbaar' door oversten die een goed zicht hebben op het oorlogsgebied. De riem maakt gebruik van haptische technologie, techniek die voelbare feedback geeft op de gebruiker.

Aanleiding voor de riem zijn operaties die 's nachts worden uitgevoerd. Deze kunnen lastig zijn voor soldaten als zij zelf de weg in het donker moeten zoeken.

Mogelijkheden

Het systeem is ook geschikt voor het geven van orders, ook als er niemand op afstand meekijkt. Zo zijn er trillingen in de riem geprogrammeerd die een teken voor 'stoppen' of 'terugtrekken' vormen. Een speciale handschoen, die handgebaren herkent, activeert deze trillingen. Hierdoor hoeven soldaten de bevelhebber niet direct te zien.

Het idee voor een dergelijk systeem is niet nieuw, het gebruik ervan voor oorlogssituaties is dat wel. Eerder dit jaar lanceerden Amerikaanse studenten Point Locus, een systeem dat blinden de weg laat vinden met sensoren in een hesje.