AMSTERDAM - Er komt een Europees ratingbureau voor kredieten. Dat maakt adviesbureau Roland Berger bekend, dat de nieuwe kredietbeoordelaar samen met een aantal grote bankspelers in Frankfurt en de Deutsche Börse gaat oprichten.

Aanleiding voor de oprichting van een Europese variant van een ratingbureau vormen uitspraken van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en het Europese parlement, die hebben aangegeven wel iets te zien in een Europese tegenhanger.

“Het idee komt natuurlijk voort uit de crisis”, licht Mark de Jonge van Roland Berger toe. "Het vertrouwen in de bestaande ratingbureaus is hierdoor behoorlijk geschaad.”

Transparanter

Het nieuwe ratingbureau moet volgens het adviesbureau 'transparanter en betrouwbaarder’ worden dan de drie grote kredietbeoordelaars uit de Verenigde Staten die de markt op het moment in handen hebben.

De Jonge schat dat de realisatie van het bureau binnen een jaar in gang gezet wordt. “Voordat het operationeel wordt, zijn we wel drie jaar verder.”

Toch zijn de plannen wel degelijk concreet, merkt De Jonge op. “Wij zijn gevraagd de haalbaarheid van de plannen te toetsen en brengen eigenlijk de drie partijen – Deutsche Börse, ECB en de European Systemic Risk Board, samen.”

Vanwege de intensieve samenwerking met de Europese Centrale Bank en het European Systemic Risk Board is Frankfurt de meest logische plaats om de kredietbeoordelaar te vestigen.

Model

Het Europese bureau zou moeten werken volgens een model waarbij betaling geen rol speelt. “De bestaande ratingbureaus hanteren een businessmodel waarin de beoordeelde banken en bedrijven vaak betalen voor deelname, met belangenverstrengeling als gevolg”, aldus het adviesbureau. “Wie betaalt, bepaalt”, voegt De Jonge toe.

Hoe er in het nieuwe model dan geld in het laatje gebracht moet worden wil De Jonge nog niet kwijt. “Je kunt denken aan een model waarbij een nauwe samenwerking met een organisatie als de beurs een grote rol speelt.”

Concurrentie

Op dit moment maken de Amerikaanse kredietbeoordelaars Moody's, Standard & Poor's en Fitch de dienst uit op de ratingmarkt.

De Duitse bondskanselier Merkel heeft eerder de Europese Commissie verzocht om voorstellen te doen om de concurrentie op de ratingmarkt te vergroten.

De huidige ratingbureaus zijn tijdens de crisis onder vuur komen te liggen. Zij zouden verkeerde modellen hanteren en tegenstrijdige belangen hebben. Zo gaven zij banken een goede waardering, maar die bleken later toch een stuk minder stevig in hun schoenen te staan.