Vanuit zijn kantoor ziet Eric Lisica (41) dagelijks tientallen vliegtuigen opstijgen. De vice-president Datacenters van Terremark Europe houdt dan ook kantoor op nog geen kilometer afstand van Schiphol Airport.

De opstijgende vliegtuigen zijn symbolisch voor de vlucht die hij met Terremark wil maken. “De manier waarop wij onze diensten aanbieden is uniek.”

Behalve vliegtuigen heeft Lisica nog veel meer om over uit te kijken. Op het terrein aan de Cateringweg werken dagelijks meer dan honderd technici aan de bouw van een multifunctioneel datacenter. Dat dit in de buurt van Schiphol gebeurt is volgens Lisica, die zijn eerste stappen in de hosting wereld zette bij PSINet, geen toeval.

“We zijn een internationaal bedrijf dus we denken ook internationaal. En qua connectiviteit kun je geen betere locatie vinden dan naast Nederlands grootste vliegveld.”

Blauwdruk

IT multionational Terremark boort met de bouw van het complex een nieuwe markt aan op het Europese continent. “Eigenlijk komt in Europa 95 procent van onze omzet puur uit dienstverlening. Dit datacenter bouwen we om onze infrastructuur zelf te kunnen huisvesten maar ook om naast onze dienstverlening een colocatiepropositie richting de Europese markt te bieden.”

Dat is een spannende stap, maar aan know-how geen gebrek, aldus Lisica: “In Noord en Zuid Amerika bouwt en exploiteert Terremark al jaren datacenters. In Miami hebben wij het op twee na grootste datacenter van de wereld staan. Dus we kunnen leunen op een uitstekende blauwdruk.”

Het NAP (Network Access Point) of Amsterdam, zoals het centrum gaat heten, biedt een compleet palet aan ICT diensten. “Net als consumenten het fijn vinden om hun internet, telefoon en televisie bij één provider onder te brengen, kunnen wij bedrijven voorzien in al hun IT wensen. We bieden niet alleen colocatie, maar ook cloud services, infinistructure en managed hosting aan.”

Hybride

Deze hybride aanpak zorgt er voor dat Terremark zelf schaalvoordelen behaalt, maar wel maatwerk kan blijven leveren.

Lisica: “Vanuit één datacenter bieden we vier diensten aan en combineren die in één totaaloplossing. Als een klant een grote ICT omgeving heeft wil hij daarin misschien een stuk zelf beheren. Maar een ander deel besteedt hij liever helemaal uit en voor een aantal specifieke omgevingen heeft hij veel variabele resources nodig. Wij kunnen dat allemaal faciliteren, geheel volgens de wensen van de klant.”

Om de diensten zo gebruiksvriendelijk mogelijk aan te bieden heeft Terremark innovatieve tooling ontwikkelt. Lisica vertelt met trots over dit unieke concept: “Klanten kunnen vanuit onze portal bepalen hoeveel resources ze nodig hebben en daar zelf in sturen. Als er bijvoorbeeld brekend nieuws is kan een grote nieuwssite op afstand extra capaciteit inzetten om te voorkomen dat de site overbelast raakt.”

Meedenken

Een scenario als bij de kaartverkoop van Lowlands, waar duizenden bezoekers door een overbelast systeem van de site werden gegooid, kan daarmee vanuit de bureaustoel ondervangen worden. “Cloud services, maar ook onze infinistructure propositie zijn hier echt ideaal voor. En door het on demand te leveren maken we het de klant nog makkelijker. Snel schakelen is gewoon erg belangrijk.”

Flexibiliteit en schaalbaarheid staan dus centraal in de dienstverlening. Als pionier in de industrie van managed hosting wil Terremark echter ook graag met de klant meedenken. “ Als een bedrijf op bepaalde momenten een piekcapaciteit nodig heeft, en op andere momenten in het jaar met minder resources af kan, kijken wij hoe we dat het efficiëntst voor hen kunnen inrichten. Daar hebben we hier specialisten voor zitten.”

Design

Niet alleen aan de gebruikerskant wil Terremark innovatief zijn, ook in het design van het eigen datacenter loopt men voorop. Een noodscenario voor ieder datacenter is natuurlijk om zonder stroom te zitten. Om dit scenario uit te sluiten hanteert men bij het ontwerp van de 6 Megawatt stroominstallatie van het NAP een uniek Terremark model.

Lisica legt uit wat het ontwerp bijzonder maakt: “De opzet van onze stroomstraten is zodanig dat iedere component meervoudig redundant is. Dat houdt in dat ieder technisch onderdeel kapot mag gaan, zonder dat de klant er ook maar enige hinder van ondervindt. Als de stroom uitvalt beschikken onze zogenaamde rotary-UPS’en over voldoende kinetische energie om de eerste dip op te vangen.

Vervolgens staan er vijf generatoren klaar die voor een volledig onafhankelijke stroomvoorziening kunnen zorgen. We proberen alle risico’s uit te sluiten en bieden dan ook een honderd procent beschikbaarheid van stroom.”

Toekomst

Met smart kijkt Lisica dan ook uit naar de opening van het datacenter. In september zal de bouw volledig zijn afgerond en zullen de eerste klanten hun apparatuur plaatsen op de uitgestrekte vloer van 2.700 m2. Stiekem kijkt Lisica echter al een stapje verder. Vanaf het dak, waar sinds gisteren een groot Terremark logo prijkt, wijst hij met een wijds gebaar op een groot stuk grond achter het gebouw.

“In de toekomst zal hier nog eens 10.000 m2 aan verhoogde vloer bijkomen, met een capaciteit van 40 Megawatt. We zijn dus in meerdere opzichten helemaal klaar voor de toekomst.”