PEKING - De schuld van lokale overheden in China is gestegen tot 10,7 biljoen yuan (1160 miljard euro), oftewel 27 procent van de waarde van de totale Chinese economie.

Dat staat in een rapport dat de Chinese nationale rekenkamer bekend heeft gemaakt. De schuld is vooral in de afgelopen 2 jaar flink gestegen.

Peking droeg lokale overheden op flink te investeren in infrastructurele werken om de effecten van de economische crisis tegen te gaan. Voor hun inkomsten zijn de lokale overheden voor een belangrijk deel afhankelijk van de verkoop van onroerend goed.

De opbrengsten daaruit daalden in de eerste vijf maanden van dit jaar echter met 11 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Terugbetalen

Economen en beleggers denken daarom dat veel lokale overheden hun schuld niet geheel kunnen terugbetalen. Een van de grootste kredietverstrekkers aan lokale overheden in China, de Industrial & Commercial Bank of China, heeft in de afgelopen 2 maanden 12 procent van zijn beurswaarde verloren.

Volgens een rapport van het Chinese onderzoeksinstituut Dragonomics, dat vorige maand verscheen, bedraagt de totale Chinese staatsschuld zelfs 82 procent van het bbp.

De Chinese regering houdt het op slechts 17 procent. Dragonomics rekent echter ook de schulden van staatsbedrijven, zoals de spoorwegen, en leningen aan banken mee.

Totale schuld

Een Amerikaanse professor zei dinsdag in de Wall Street Journal dat de totale schuld van de Chinese lokale overheden waarschijnlijk zelfs 42 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedraagt.

Dit concludeert hij door gegevens uit een rapport van de Centrale Bank te combineren met het nieuwe rapport van de nationale rekenkamer. Dit zou de totale Chinese overheidsschuld op bijna 100 procent van het bbp brengen.