AMSTERDAM - De Australische Monash University roept de hulp van de natuur in bij de ontwikkeling van draadloze sensornetwerken. Door fruitvliegen te bestuderen hopen wetenschappers sensoren een stuk efficiënter te maken.

Draadloze sensornetwerken zijn detectiesystemen voor veel verschillende zaken, zoals gebouwen en gebieden. Ook zijn ze toepasbaar bij het meten van de condities van het milieu, zoals het monitoren van de zuiverheid van lucht en drinkwater.

Volgens de Australische onderzoekers kunnen deze netwerken effectiever worden als ze eigenschappen van fruitvliegen meekrijgen. Deze zijn in staat zeer efficiënt informatie tot zich te nemen zonder daar veel energie voor te gebruiken.

Schaalbaar

De universiteit onderzoekt nu op welke manier deze eigenschap van de fruitvlieg gebruikt kan worden om nieuwe draadloze sensornetwerken te maken. Als dat lukt, zouden de netwerken oneindig schaalbaar gemaakt kunnen worden. Bij uitbreiding van het netwerk zou de efficiëntie gelijk blijven.

De wetenschappers werken samen met collega's uit Zweden, Zwitserland en Maleisië. Het onderzoek wordt deels vergoed door een Zweedse onderzoeksinstelling.