BERLIJN - De Italiaanse bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB), Lorenzo Bini Smaghi, heeft tot nu toe niet aangegeven dat hij de ECB wil verlaten.

Dat zei medebestuurder Jürgen Stark maandag. De positie van Bini Smaghi staat ter discussie na de benoeming van landgenoot Mario Draghi als de nieuwe president van de ECB.

Met name Frankrijk zou bezwaar hebben tegen het aanblijven van Bini Smaghi, omdat dan twee van de zes bestuurders van de ECB uit Italië zouden komen. Algemeen wordt verwacht dat Frankrijk de opvolger van Bini Smaghi zou mogen leveren.

Termijn

Eerder zei EU-president Herman van Rompuy dat Bini Smaghi heeft aangegeven zijn termijn niet te zullen volmaken. De ECB betoogde echter dat de leden van het bestuur op persoonlijke titel worden benoemd en niet als vertegenwoordigers van een land.

Volgens de bank is het aan Bini Smaghi zelf om een beslissing te nemen over zijn positie. Stark voegde daar maandag aan toe dat er geen regel is die zegt dat er niet twee mensen met dezelfde nationaliteit in het bestuur mogen plaatsnemen.