AMSTERDAM - Aanhoudende uitstroom van spaargeld van particulieren en private bedrijven vormt een cruciaal risico voor de kredietwaardigheid van Griekse banken.

Dat stelt Moody's Investors Service maandag, hoewel een ernstig tekort aan contanten bij de Griekse banken pas zou dreigen als de hoeveelheid spaargelden en deposito's meer dan 35 procent is gedaald.

Sinds het begin van 2011 daalden de private spaartegoeden bij Griekse banken met circa 8 procent, meldt de kredietbeoordelaar maandag in zijn wekelijkse bulletin, op basis van gesprekken met Griekse banken die een kredietrating hebben, en publieke informatie.

Spaargeld

De daling zou voor meer dan de helft worden veroorzaakt doordat particulieren en bedrijven hun spaargeld moeten aanspreken, omdat hun inkomsten zijn gedaald door de economische crisis.

De uitstroom van spaargelden versnelde echter in de afgelopen twee maanden, stelt Moody's-analist Nondas Nikolaides, doordat klanten hun geld naar elders verplaatsten, in verband met de toenemende politieke spanning en onzekerheid over financiële steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de andere landen in de eurozone voor het in financiële nood verkerende Griekenland.

Een verdere versnelling van de uitstroom van de private gelden vormt een groot liquiditeitsrisico voor de banken en bemoeilijkt het afbouwen van hun afhankelijkheid van liquiditeitssteun van de Europese Centrale Bank (ECB), stelt Nikolaides.

Cruciaal risico

"Een versnelde uitstroom van spaargeld is een cruciaal risico voor Griekse banken en kan niet worden beheerst door lokale of Europese autoriteiten", stelt de analist.

"Een aanhoudende afname in korte tijd van meer dan 35 procent - ongeveer de omvang van de liquide middelen van het totale Griekse banksysteem en de beschikbaarheid van ECB-financiering - zou een ernstig tekort aan contanten bij de banken tot gevolg hebben."

De Griekse premier Papandreou staat voor een beslissende week, waarin hij een vijfjarig bezuinigingsplan van 28 miljard euro door het parlement moet zien te loodsen, terwijl zijn land in de greep is van nationale stakingen en massaprotesten.