De huizen in Kanyama, een arme buitenwijk van Lusaka, zijn veelal slecht geventileerd waardoor de tuberculosebacterie vrij spel heeft.

Deze infectieziekte verspreid zich door de lucht en is hierdoor erg besmettelijk. Jaarlijks raken zo'n 60.000 Zambianen geïnfecteerd. Met een geavanceerd digitaal scansysteem uit Nederland wordt een TB-besmetting nu eerder vastgesteld.

Het Nederlandse bedrijf Delft Imaging Systems ontwikkelde samen met de Zambiaanse organisatie Zambart een digitale röntgenscan gehuisvest in een verplaatsbare zeecontainer.

Aid or Trade

Dit is de zeventiende aflevering van “Aid or Trade?”, een serie over verantwoorde ondernemersinitiatieven in Afrika. Uitgangspunt: hulp is niet langer slechts een kwestie van geld overmaken of goederen verschepen, het is meer en meer een kwestie van het opzetten van duurzame bedrijven.

In elk van de 20 video's - elke week een nieuwe - komt een kansrijk of succesvol project in Afrika aan bod, veelal een samenwerking tussen partijen in de publieke en private sector.

De serie “Aid or Trade?” wordt geproduceerd door Africa Interactive en is mede mogelijk gemaakt door NCDO en FMO. Africa Interactive werkt met een groot netwerk van Afrikaanse mediaprofessionals, het camerawerk en de interviews zijn door lokale reporters uitgevoerd.