AMSTERDAM - Het Canadese bedrijf UrtheCast gaat twee camera's op het International Space Station (ISS) plaatsen. Hierdoor wil het realtime beelden van de aarde streamen vanuit de ruimte. Gebruikers kunnen hierdoor de aarde nauwlettend in de gaten houden.

De camera's zullen constant aanstaan. UrtheCast belooft een resolutie gelijkend aan die van Google Earth. Het Canadese bedrijf wil echter meer kunnen dan Google en heeft als doel een platform te ontwikkelen waar gebruikers realtime kunnen zoomen, terugspoelen en videobeelden kunnen opslaan. De makers noemen de dienst een mix van Google Earth en YouTube.

UrtheCast is een samenwerking tussen de Canadese, Russische en Britse ruimteprogramma's. Het bedrijf begint deze week officieel met zijn werkzaamheden en in het voorjaar van 2012 moeten de eerste beelden gestreamd kunnen worden.

Mogelijkheden

De Canadezen voorzien een aantal mogelijkheden voor de dienst. Zo zouden gebruikers geografische gebeurtenissen, zoals de uitbarsting van vulkanen en overstromingen, in de gaten kunnen houden. Ook zouden gebruikers politieke- en sportevenementen kunnen volgen. UrtheCast legt ook een database aan met noemenswaardige beelden, zodat gebruikers daar op elk moment naar kunnen zoeken.

Het bedrijf ontwikkelt naast een website ook een mobiele applicatie en een API, zodat derden eigen applicaties met UrtheCast kunnen ontwikkelen.