Ondernemen is leuk, dat wil zeggen: soms. 10 redenen om lekker werknemer te blijven.

In mijn vorige blog heb ik 10 redenen genoemd om te gaan ondernemen. Ik heb veel reacties van lezers gehad, vaak in positieve zin. Toch waren er ook mensen die het niet met me eens waren en allerlei redenen opnoemden waarom het voor hun niets was. Omdat elk verhaal voor ook zijn tegen kent, noem ik 10 redenen om het niet te doen.

1. Geen vangnet
Geen pensioen, geen WW, geen ADV dagen, geen doorbetaling tijdens vakantie, geen bedrijfskantine, geen trainingsprogramma, geen coaches. Moet ik doorgaan?

2. Geen collega’s
Voor ZZP-ers zal dit duidelijk zijn, maar ook voor ondernemers met personeel geldt dit. Je kunt een lekkere borrel met iedereen drinken en elke dag koffie voor elkaar halen, maar jij bent de baas. Dat betekent dat je geen collega’s hebt, alleen werknemers. En dat kan verdraaid eenzaam zijn.

3. Geen 40-urige werkweek
Ondernemer ben je fulltime, dat wil zeggen dat je sowieso 40 uur in de week bezig bent met het ‘reguliere’ werk en dan begint het ondernemerswerk pas: aandacht voor werknemers, producten, administratie, klanten, etc. Reken in totaal maar op minimaal 60 uur per week. En dan doe je het goed.

4. Financiële onzekerheid
Niet alles wat je doet verandert automatisch in goud. Sterker nog, het is zeer waarschijnlijk dat je regelmatig miskleunt. En dan is er niemand die je salaris garandeert. Ook al loopt de business nog zo goed, tegen een 9-11 of een financiële crisis ben je als ondernemer niet bestand en dus sluimert er altijd een mate van onzekerheid in je achterhoofd. Daar moet je maar tegen kunnen.

5. Afgunst
Je leest het goed, afgunst. Niet iedereen gunt je echt al het succes dat ze met de mond toewensen en dat kan verdraait steken. Ik ben het contact met een flink aantal oud-collega’s kwijtgeraakt en het was me een raadsel waarom, totdat één van hen me vertelde dat zij het niet leuk vond dat ik wel aan het “juk der werknemers” was ontsnapt en zij niet.

6. Boksbal zijn voor de overheid
De overheid en aanverwante instanties slijpen hun nagels op ondernemers. Overal moet je toestemming voor hebben en over alles dien je verantwoording af te leggen. En die formulieren, je zou er een fobie voor ontwikkelen. Soms lijkt het wel alsof je in Nederland niet *mag* ondernemen!

7. Aanloopkosten
Voordat je mag ondernemen ben je heel wat geld kwijt, als je een product wil ontwikkelen moet je voorinvesteren, als je een BV wilt oprichten dien je maatschappelijk kapitaal in te brengen. Wil je je inkopen in een bestaand bedrijf kost dat geld en dan hebben we het nog maar niet over je bank, notaris, KvK en verzekeraars. Nee, ondernemen is best duur.

8. Risico
Ondernemers zoeken risico niet op, zoals je vaak hoort. Het is andersom. Als je kon ondernemen zonder risico, zou iedereen dat doen. Maar zo zit de wereld niet in elkaar. Risico nemen hoort bij ondernemen als Wodka bij kaviaar. Alleen moet je daar wel van houden.

9. Iedereen wil wat van je
Iedereen wil wat van je. Oud collega’s willen “bijpraten” en leveranciers willen spreken met de afdeling inkoop. Verzekeraars willen een risicoscan uitvoeren en banken willen dat de directeur mee tekent.

10. Geen vakantie
Zoals ik al zei, ondernemen doe je fulltime. Vakantie is er dus niet bij. Nou ja een beetje. Af en toe. Maar als een klant belt, neem je toch op. Ik ga het tegen beter weten weer proberen deze zomer. De telefoon gaat wel mee. Dus.

Balans

Ondernemen is leuk. Echt waar. Maar niet alles is perfect. Neem bovenstaande eens tot je en vraag je af: is dit het me allemaal waard? Voor mij geldt: driewerf ja. Hoe zit dat met jou?

Robert Mekking is Partner bij MVR & partners. Reageren? www.twitter.com/robertmekking.