BERLIJN - Europa zal de Griekse schuldencrisis te boven komen, ook als het land in gebreke zou blijven. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble gezegd in een interview met Bild am Sonntag.

Mocht Griekenland ondanks alle steun en bezuinigingen toch in gebreke blijven, dan heeft de financiële crisis al uitgewezen dat de economie er weer bovenop kan komen, aldus Schäuble.

''Als de zaken anders lopen dan iedereen verwacht, dan zou dat natuurlijk een zware tegenslag zijn. Maar zelfs in 2008 was de wereld in staat gecoördineerde actie te ondernemen tegen een wereldwijde en onvoorspelbare financiële crisis.''

Volgens Schäuble moet Europa zich wel op het ergste voorbereiden. ''We doen er alles aan om een gevaarlijke escalatie van de crisis voor Europa te voorkomen, maar we moeten tegelijkertijd op het ergste zijn voorbereid. We moeten er snel voor zorgen dat het gevaar van uitzaaiing voor het financiële systeem en andere eurolanden binnen de perken blijft.''

Private partijen

De minister zei verder dat het belangrijk is dat private partijen zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen vrijwillig bijdragen aan steun voor Griekenland. Als dit niet vrijwillig gebeurt, dan zou dat door kredietbeoordelaars kunnen worden gezien dat Griekenland officieel in gebreke blijft.

''Het is in hun eigen belang dat ze bijdragen aan Griekenland vanwege de marktstabiliteit. Ik verwacht exacte bedragen over hoeveel de private sector in Europa vrijwillig wil bijdragen bij de speciale bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurozone op 3 juli'', aldus Schäuble.

Rol

De voorzitter van de Duitse bankenvereniging, Michael Kemmer, gaf zondag aan dat Duitse banken een rol willen spelen bij steun aan Athene.

''We zullen onze bijdrage leveren'', aldus Kemmer in de krant Neue Osnabrücker Zeitung. Eerder liet Kemmer al weten dat de blootstelling van Duitse banken aan Griekse staatsleningen tussen de 10 en 20 miljard euro bedraagt.