BRUSSEL - De Griekse premier George Papandreou verwacht dat de nieuwe noodlening die zijn land krijgt van de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vergelijkbaar zal zijn met het bedrag van 110 miljard euro dat Athene vorig jaar ontving.

Papandreou heeft dat vrijdag gezegd in Brussel na afloop van een EU-top.

Hij noemde het te vroeg om een precies bedrag te noemen. Ingewijden verwachten dat Athene deels gebruik moet maken van het geld dat het binnenkrijgt via privatisering van staatsbedrijven.

'Netto' zou de nieuwe steun dan uitkomen op 80 tot 85 miljard. Daarvan zouden EU en IMF ruim 50 miljard op tafel leggen en private financiers de rest.

De ministers van Financiën van de eurolanden praten op zondag 3 juli over de nieuwe steun aan Griekenland. Ze beslissen dan ook over de volgende 12 miljard van de oude lening van 110 miljard.

Rutte

Premier Mark Rutte onderstreepte vrijdag na de EU-top nog eens dat de Grieken alleen steun krijgen als aan alle voorwaarden is voldaan. Het Griekse parlement moet daartoe volgende week de bezuinigingsplannen van de regering-Papandreou goedkeuren.

''We geven alleen hulp als die ertoe bijdraagt dat Griekenland straks weer op eigen benen kan staan'', waarschuwde Rutte.