AMSTERDAM – Azië is vrijdag begonnen met het op de markt brengen van de reservevoorraden olie. Dat volgt op het gecoördineerde besluit van het olieagentschap IEA van donderdag, om de hoge prijzen in toom houden.

De 28 landen spreken in totaal 60 miljoen vaten van de strategische oliereserves van westerse olieconsumerende landen aan. Dat is ongeveer vier procent van de 1,6 miljard vaten noodreserves die er zijn. In totaal beschikt het IEA over een voorraad van 4 miljard vaten.

De VS leveren de helft en Europa zo’n 18 miljoen vaten. Daarvan neemt Nederland 1,2 miljoen vaten voor rekening. Japan geeft de komende 30 dagen bijna 8 miljoen vaten vrij en Zuid-Korea bijna 3,5 miljoen vaten. Australië en Nieuw-Zeeland doen niet mee.

Hoge prijzen

Met de maatregel willen de landen de hoge voedsel- en energieprijzen bedwingen. Het is de derde keer in 37 jaar tijd dat de IEA overgaat tot zo’n besluit.

Volgens het Witte Huis dient de maatregel ter compensatie van de flink teruggelopen olieproductie in Libië. Het afgelopen kwartaal werden daar 140 miljoen minder vaten geproduceerd.

Timing

Handelaren en critici tonen zich niet verheugd met de timing van het besluit. Het heeft in hun ogen een onnodig verstorende werking op de handel, aldus handelaren tegenover persbureau Reuters en The Wall Street Journal.

Bij stijgende olieprijzen zou de maatregel betrekkelijk weinig effect hebben gehad, maar nu de olieprijzen dalen is dat een ander verhaal, zeggen zij.