AMSTERDAM - Het Indiase Merkenbureau, dat verantwoordelijk is voor het beheer van het merkenregister in dat land, blijkt ruim 44.000 merkendossiers te missen. Het merkenbureau maakte de verdwijning onlangs bekend.

Volgens het Amsterdamse merkenbureau Chiever kwam de zaak aan het licht toen een bedrijf in 2009 bij het merkenbureau een aantal dossiers had opgevraagd in verband met een merkenconflict.

Toen het Indiase bureau de dossiers niet kon vinden en ook niet kon verklaren wat de reden hiervan was, gelastte de rechter een onderzoek.

Daaruit kwam naar voren dat er maar liefst 44.404 dossiers missen. De paperassen zijn vermoedelijk verdwenen tijdens een decentralisatieoperatie bij het bureau.

Risico's

Volgens merkenadviseur Bas Kist van Chiever kan de verdwijning van zoveel dossiers ''grote risico’s met zich meebrengen voor veel bedrijven met merkrechten in India''.

Inmiddels probeert de instelling de ontbrekende dossiers via kopieën van merkhouders weer terug te krijgen. Daartoe is een lijst met alle ontbrekende registraties gepubliceerd.