AMSTERDAM - Wetenschappers aan de universiteit van Minnesota hebben een nieuwe bron van duurzame energie ontdekt. Zij creëerden een materiaal dat warmte omzet in elektriciteit.

Het materiaal, een legering van nikkel, kobalt, mangaan en tin, wordt magnetisch wanneer het warm wordt. Door deze eigenschap zou de legering warmte direct om kunnen zetten naar energie in de vorm van elektriciteit.

Bij het gebruik van apparatuur komt veel warmte vrij die tot nu toe bijna niet wordt hergebruikt. De wetenschappers zien meteen verschillende gebruiken van het materiaal. Zo zou de legering gebruikt kunnen worden in uitlaten van auto's. De onderzoekers zijn nu bezig om het materiaal zo dun te maken dat het in laptops past.

Chip

Ook General Motors doet onderzoek naar dit soort legeringen. Samen met de Amerikaanse Purdue University test het autobedrijf een metalen chip die bij de uitlaat wordt geplaatst en de vrijgekomen warmte meteen omzet. General Motors denkt met deze vorm van duurzame energie de CO2-uitstoot met twintig procent te verminderen.