BRUSSEL - De EU-leiders zullen vrijdag, tijdens de tweede dag van hun top in Brussel, de Italiaan Mario Draghi benoemen tot nieuwe president van de Europese Centrale Bank. Het besluit wordt in de loop van de dag verwacht.

Draghi, tot dusver topman van de Italiaanse centrale bank, volgt bij de ECB de Fransman Jean-Claude Trichet op. De benoeming van Draghi zou lopen tot 2019.

Draghi was eerder de hoogste ambtenaar op het Italiaanse ministerie van Financiën, doceerde economie aan onder meer de universiteit Harvard en werkte bij de Wereldbank en investeringsbank Goldman Sachs.

De nu 63-jarige Italiaan staat ook aan het hoofd van de Financial Stability Board, die de afgelopen jaren is belast met het ontwerpen van hervormingen voor de wereldwijde financiële sector.

Smaghi

De Italiaanse bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB) Lorenzo Bini Smaghi is van plan zijn post in de komende maanden te verlaten. Dat meldden internationale persbureaus vrijdag op basis van bronnen binnen de EU.

Bini Smaghi zou daarmee de laatste bezwaren hebben weggenomen tegen de benoeming van zijn landgenoot Mario Draghi als nieuwe president van de ECB.

Hoewel er al brede overeenstemming is over de benoeming van Draghi, zat het vooral Frankrijk dwars dat na dat besluit twee van de zes bestuursleden van de ECB uit Italië zouden komen.

Bestuur

Naast de Italiaan en de huidige president Jean-Claude Trichet bestaat het bestuur uit de Duitser Jürgen Stark, de Belg Peter Praet, de Portugees Vitor Constancio en de Spanjaard José Manuel González-Páramo. De verwachting is dat Frankrijk de opvolger van Bini Smaghi mag leveren.