AMSTERDAM - Silicon Valley-startup Lytro heeft een fotografietechniek ontwikkeld, die niet het scherp stellen van de lens vereist. De bijbehorende camera maakt gebruik van een geavanceerde lichtsensor.

Bij de geschoten beelden kan de fotograaf achteraf het gewenste focuspunt kiezen. Daarmee wordt een grote frustratie weggenomen, omdat cameragebruikers vaak op het moment van fotograferen last hebben van een passant of een onverwachte beweging.

Een Lytro-camera zou een gebruiker de mogelijkheid geven om thuis bij de pc een andere compositie te kiezen dan tijdens het schieten van de foto. Een lichtsensor zorgt ervoor dat een foto achteraf vanuit een ander camerastandpunt scherp te stellen is.

Verder moet het mogelijk worden om de lichtsterkte aan te passen, terwijl ook foto's van 3D-camera's achteraf in 3D gedraaid en geroteerd kunnen worden. Deze zijn dan op een computerscherm te bekijken met een 3D-bril.

Concurrentie

Het idee voor Lytro komt van Ren Ng, die over de techniek in 2006 een proefschrift aan de Stanford University schreef. Het proefschrift was in datzelfde jaar door de Association for Computing Machinery als 'beste proefschrift van 2006' benoemd. Het bedrijf heeft 50 miljoen dollar groeikapitaal gekregen van investeerders als Andreessen Horowitz, Greylock Partners, New Enterprise Associates en K9 Ventures.

Lytro zal later dit jaar zijn camera aanbieden via de eigen website en via bekende online retailers als Amazon. Ng heeft aangegeven dat de camera voor de consumentenmarkt bedoeld is, wat betekent dat het apparaat waarschijnlijk een aantal honderd dollar zal gaan kosten.

Daarmee is het bedrijf de eerste die de techniek op de markt brengt, maar lang kan het van die positie niet profiteren. Startup Pellican Imaging Corp en de grote online fotospecialist Adobe Systems ontwikkelen momenteel ook prototype camera's die op eenzelfde principe gebaseerd zijn.