
Economische groei kleiner dan gedacht
Dat blijkt uit de tweede raming over de economische groei in Nederland die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag publiceerde. Eerder ging het CBS uit van een groei op jaarbasis van 3,2 procent.
De economische groei van kwartaal op kwartaal blijft ongewijzigd op 0,9 procent. Volgens het CBS komt dat onder meer doordat de voorgaande twaalf kwartalen zijn aangepast aan de herziene jaarcijfers voor 2008 tot en met 2010.
Want door de herziening van de cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar zijn ook de jaarramingen van 2008, die al definitief was, die van 2009 en die van 2010 bijgesteld.
2008
De groei in 2008 kwam daardoor 0,1 procentpunt lager uit, die van 2009 valt 0,4 procentpunt hoger uit en dan van 2010 met 0,1 procentpunt omlaag.
Volgens het CBS heeft de bijstelling aan de productiekant vooral te maken met de bouw; dat groeicijfer is neerwaarts bijgesteld, evenals de groeicijfers van de financiële en zakelijke dienstverlening.
Bovendien moesten de uitgaven van consumenten over de eerste drie maanden van het jaar worden bijgesteld. Dat ging van een marginale groei naar een krimp. Het groeicijfer is met 0,4 procentpunt neerwaarts bijgesteld.
Recordkrimp
De recordkrimp van de economie in 2009 blijkt bij nader inzien toch geen record. Daarmee wordt de recessie minder diep dan eerder gedacht, zo blijkt uit de herziene cijfers.
Tot dusver werd ervan uitgegaan dat 2009 de boeken inging als het jaar met de grootste economische krimp ooit, van 3,9 procent.
''Het blijft de grootste economische krimp van na de Tweede Wereldoorloog'', zei hoofdeconooom Michiel Vergeer van het CBS. ''Maar het is geen historische krimp meer, want het record blijft nu in handen van 1931 met een teruggang van 3,6 procent.''
Het CBS stelde het cijfer voor 2009 bij van een krimp van 3,9 tot een achteruitgang van 3,5 procent. ''Waarmee het een heel slecht jaar blijft.'' Dat het cijfer dusdanig is bijgesteld heeft volgens Vergeer alles te maken met de investeringen, die bij nader inzien hoger bleken te zijn.