DEN HAAG - Telecomwaakhond Opta zal de komende tijd in de consumentenmarkt minder stringente regels aan KPN opleggen. Ook grijpt de toezichthouder voorlopig niet in op de zich ontwikkelende televisiemarkt.

Door de toegenomen digitalisering ontstaat er namelijk steeds meer concurrentie in de markt.

Dit stelt de toezichthouder op de post- en telecommarkt in de donderdag gepresenteerde reguleringsvisie voor vaste telefonie, televisie, internettoegang en zakelijke netwerkdiensten in de periode 2012 tot en met 2014.

Digitalisering

Door de versnelde digitalisering staan de elektronische communicatiemarkten in toenemende mate bloot aan marktwerking. De toetredingsdrempels voor de concurrentie worden lager en de verschillende spelers ontwikkelen nieuwe diensten, signaleert de Opta.

De toezichthouder stelt vast dat de consumentenmarkten voor vaste telefonie, internettoegang en televisie zich positief ontwikkelen. De penetratie van breedbandige internettoegang is verder toegenomen, waarmee Nederland zijn positie in de mondiale top behoudt.

Sneller

''De digitalisering is zelfs sneller gegaan dan we dachten'', zei Opta-voorzitter Chris Fonteijn. ''Momenteel neemt 70 procent van de huishoudens digitale televisie af.'' Het belang van analoge tv is tegelijkertijd sterk afgenomen.

Wel vindt de toezichthouder dat ingrijpende regulering op de zakelijke communicatiemarkten nog steeds noodzakelijk is. De concurrenten zijn op die markt nog steeds sterk afhankelijk van de landelijk dekkende infrastructuur van KPN.