BRUSSEL - Formeel staat het onderwerp niet eens op de agenda. Toch zal de EU-top die donderdag en vrijdag in Brussel plaatsvindt naar alle waarschijnlijkheid overschaduwd worden door de schuldencrisis in Griekenland.

Mocht dat land bankroet gaan - en bijna niemand durft dat op dit moment helemaal uit te sluiten - dan dreigt het de hele eurozone mee te slepen in zijn val. ''Het zou ongeloofwaardig zijn als de EU-leiders twee dagen bij elkaar zitten en niets over Griekenland zeggen'', aldus een Brusselse ingewijde.

Een echt besluit over nieuwe Griekse steun valt pas op zijn vroegst op 3 juli. De ministers van Financiën van de eurolanden komen dan in Brussel bijeen voor een ingelast beraad.

Maar iedereen houdt er rekening mee dat premier Mark Rutte en zijn 26 collega's uit de andere lidstaten de komende dagen alvast proberen met ferme uitspraken de publieke opinie en de financiële markten te kalmeren.

Strenger controleren

Wel op de agenda van de EU-top staat een pakket maatregelen om een herhaling van het Griekse (en Ierse en Portugese) drama te voorkomen. Het is de bedoeling veel strenger te gaan controleren of de eurolanden zich aan de EU-begrotingsregels houden en overtreders harder te straffen.

Wat het Europees Parlement betreft gaat de voorgestelde aanpak nog niet ver genoeg. Onder aanvoering van Corien Wortmann (CDA) dringt het Europarlement er op aan de Europese Commissie meer ruimte te geven om in te grijpen, zodat het voor sjoemelende eurolanden moeilijker wordt zich via politieke koehandel onder sancties uit te wurmen.

Robbertje vechten

Voor Nederland is het voorstel van Wortmann geen enkel probleem, maar een aantal andere lidstaten denkt daar anders over. Vooral Frankrijk voelt er niets voor te veel macht aan Brussel te geven. Het nieuwe sanctiesysteem voor 'eurozondaars' kan er alleen komen na goedkeuring van het Europarlement. Op de EU-top zal er dus nog wel een flink robbertje over gevochten worden.

Wat minder tijd zullen de EU-leiders besteden aan het permanente noodfonds voor de euro, dat vanaf 2013 het huidige, tijdelijke noodfonds moet vervangen. De EU-ministers van Financiën hebben eerder deze week al een akkoord bereikt over de details van het fonds, dat 500 miljard euro aan Europees geld gaat bevatten.

Andere thema's

Een belangrijk onderwerp op de top is ook migratie, een actueel thema door de recente toestroom van vluchtelingen uit Noord-Afrika. De Europese Commissie heeft voorgesteld in de Schengenzone onder bepaalde omstandigheden weer grenscontroles mogelijk te maken. De EU-leiders zullen dat plan bespreken. Grote politieke conflicten worden niet verwacht.

De EU-leiders praten verder over een aantal internationale onderwerpen, zoals het Midden-Oosten en Libië. Ook de benoeming van de Italiaan Mario Draghi tot president van de Europese Centrale Bank komt aan de orde.

Lees alles over de eurocrisis in ons dossier