AMSTERDAM - De Amerikaanse startup Naratte denkt near field communication (NFC) te hebben bedacht in de vorm van geluidsgolven. Hierdoor is het versturen van data op korte afstand, zoals het betalen per mobiele telefoon, zonder chip mogelijk.

De zogenoemde Zoosh-techniek laat apparaten via de microfoon en de speakers met elkaar communiceren. Dit gebeurt door middel van geluidsgolven met zeer hoge frequentie die voor het menselijk oor niet te horen zijn.

Naratte ziet de techniek als aanvulling op mobiel betalen en niet als een alternatief voor near field communication. NFC vindt ook plaats bij gebruik van de ov-chipkaart.

Chips

De oprichters van de startup stellen wel dat de adoptie van NFC-chips in apparatuur, zoals mobiele telefoons, lang op zich laat wachten. Zoosh werkt zonder chips en zou met een kleine software-update per apparaat moeten werken.

Het ontwikkelen van een mobiel betaalsysteem met geluidsgolven zou dan ook aanzienlijk goedkoper zijn dan het implementeren van NFC, omdat Zoosh werkt met componenten van apparatuur die al aanwezig zijn.

Websites Computerworld en Popsci melden echter kritiek op de techniek: achtergrondgeluid zou de communicatie bemoeilijken en hackers zouden doodeenvoudig gegevens kunnen stelen.