AMSTERDAM - Japanse onderzoekers zijn erin geslaagd een endoscoop te ontwikkelen die op afstand te besturen is. Door middel van een kleine propeller kan het apparaatje 'zwemmen' door de maag of het darmkanaal.

De dokter kan de betreffende endoscoop door middel van een joystick sturen om de binnenkant van het lichaam nader te onderzoeken. Het apparaatje dient hiervoor eerst oraal of anaal ingenomen te worden.

De medische wereld onderzoekt al jaren hoe endoscopie kleiner en effectiever kan. Traditionele endoscopie op afstand gebeurt door middel van capsules die men moet inslikken. Deze bewegen zich echter niet zelf voort en kunnen daardoor minder goede beelden aan de arts leveren.

Het apparaatje, met als bijnaam de 'Mermaid', is een kleine vijf centimeter lang en een centimeter breed. De Japanners waren sinds 2009 bezig met het ontwerp.

Veilig

Onlangs verscheen een Duits onderzoek waaruit bleek dat op afstand bestuurbare endoscopen veilig en comfortabel voor de patiënt zijn. Eerder werd aangenomen dat dit niet het geval zou zijn. Ook is kanker door deze methode sneller op te sporen; de endoscopen kunnen tot driekwart meer beeld opleveren.