AMSTERDAM - Wetenschappers uit Amerika en Zuid-Korea hebben een apparaat gemaakt dat geuren kan creëren. Volgens hen wordt hiermee de stap richting geurtelevisie in de huiskamer een stuk reëler.

Het apparaat past aan de achterkant van een televisie en kan in potentie duizenden geuren nabootsen. De onderzoekers, verbonden aan het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics en de universiteit van Californië in San Diego, publiceerden het resultaat in het wetenschappelijke tijdschrift Angewandte Chemie.

De geurmachine werkt door een rooster van 'cellen', die elk een geur in gasvorm herbergen. Wanneer er elektriciteit langs een cel wordt geleid, opent de cel en komt de geur vrij. Door verschillende cellen te openen zouden verschillende geuren samen te stellen zijn.

Parfum

Het maken van geurtelevisie heeft in het verleden wisselende resultaten opgeleverd. Veel machines waren te complex en reageerden traag. Het prototype van de Amerikanen en Zuid-Koreanen echter werkt binnen veertig seconden. Daarnaast kan het de sterkte van de geur controleren. Ook konden proefpersonen binnen twee minuten het verschil tussen twee bekende merken parfum ruiken.

De onderzoekers voorzien nu een rooster van honderd bij honderd cellen, zodat er te combineren is met tienduizend verschillende geuren.