STOCKHOLM - De Nederlandse producent van bestralingsapparatuur Nucletron wordt overgenomen door de Zweedse branchegenoot Elekta. Dat maakte het Zweedse bedrijf dinsdag bekend.

Elekta betaalt 365 miljoen euro voor het bedrijf dat in 2007 werd afgesplitst van het voormalige Delft Instruments en sindsdien in handen was van investeerders en het eigen personeel.

De transactie, die nog moet worden goedgekeurd door toezichthouders, wordt naar verwachting in de herfst van 2011 afgerond.

Brachytherapie

Nucletron richt zich op de zogeheten brachytherapie. Hierbij worden tumoren met een speciale techniek van binnenuit bestraald, in plaats van buiten het lichaam. Het bedrijf zag de omzet vorig jaar met 14 procent stijgen tot ruim 128 miljoen euro. Dat was de eerste omzetgroei na jaren met stabiele verkopen.

De bestuursvoorzitter van Nucletron, Jos Lamers, noemde Elekta in een reactie ''een fantastische partij''. Het Zweedse bedrijf is een grote speler op de markt voor uitwendige radiotherapie. ''Daardoor passen we goed bij elkaar'', aldus Lamers. ''Samen willen we de nummer één worden op het gebied van stralingstherapie.''

Werknemers

Bij het onderzoekscentrum van Nucletron in Veenendaal werken 220 mensen. De overname heeft voor hen geen negatieve gevolgen, stelde de topman van Elekta, Tomas Puusepp. ''Het lijkt ons juist belangrijk om verder uit te breiden. Als de markt zo hard blijft groeien als wij verwachten, dan zal de werkgelegenheid toenemen.''

Nucletron voorspelde eerder dit jaar dat de omzet in 2011 met meer dan 10 procent zal groeien. Het bedrijfsresultaat (ebitda) komt naar verwachting zeker 20 procent hoger uit dan het bedrag van 25,4 miljoen euro dat vorig jaar werd gerealiseerd.

Nucletron was voor circa 80 procent in handen van investeerders AlpInvest en Advent International. De rest van de aandelen was in handen van het personeel.