AMSTERDAM - Het Japanse IT-bedrijf NEC Corporation (NEC) claimt een microchip ontworpen te hebben, die het energieverbruik in de standby-modus van apparatuur flink verlaagt.

Om snel op te starten vanuit de standby-modus, gebruiken traditionele chips elektriciteit om data op te slaan. De microchip van NEC gebruikt in plaats daarvan kleine magneten. Kleine huishoudelijke apparatuur, zoals een televisie, zou hierdoor geen energie meer verbruiken in standby-modus.

Voor grotere elektronica, zoals hele datacentra, verwacht NEC dat het energieverbruik een kwart minder kan. Onderzoekers van het Japanse bedrijf stellen dat de nieuwe microchip een groot voordeel op kan leveren, gezien de stijgende populariteit van cloud computing.

De basis van de technologie die NEC gebruikt, is niet nieuw. Microchips die werken met magneten bestaan al, maar deze waren niet populair omdat deze langzamer reageerden dan reguliere varianten. De chips van NEC werken sneller. De Japanners verwachten dat hun microchip rond 2015 veelgebruikt zal zijn.