LUXEMBURG - De ministers van Financiën van de eurolanden komen op zondag 3 juli bijeen om te besluiten over een nieuw noodpakket voor Griekenland. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurogroep heeft dat maandag gezegd bij EU-beraad in Luxemburg.

In de nacht van zondag op maandag kwamen de eurolanden in beginsel overeen dat de Grieken nieuwe steun krijgen, omdat de lening van 110 miljard euro die vorig jaar werd toegezegd niet toereikend is.

Banken, verzekeraars en andere private financiers zullen een ''substantiële'' bijdrage leveren aan het nieuwe noodpakket, spraken de ministers af.

Voor Nederland was dat een harde eis. Minister Jan Kees de Jager van Financiën zei dat de belastingbetalers niet alleen mogen opdraaien voor de extra hulp aan Griekenland.

Private sector

Het gaat bij de nieuwe lening naar verluidt om een bedrag van circa 80 miljard euro. De private sector zou daarvan zo'n 25 miljard voor zijn rekening moeten nemen.

Op 3 juli hakken de ministers waarschijnlijk ook definitief de knoop door over het volgende deel van de 'oude' lening van 110 miljard, die in etappes wordt uitbetaald. Het gaat om een bedrag van 12 miljard euro.

Naar verwachting komt dit geld rond half juli beschikbaar. Voorwaarde is wel dat het Griekse parlement instemt met de bezuinigingsplannen van premier George Papandreou. Dinsdag is daarover een cruciale stemming.

Werk

EU en IMF sturen deze week ook nog een missie naar Athene om te beoordelen of Griekenland echt werk maakt van de beloofde hervormingen. Op de informatie die dat oplevert, baseren de EU-ministers zich bij hun besluitvorming.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën toonde zich maandag nog behoedzaam over de mogelijkheid van een akkoord op 3 juli, zowel wat betreft de extra lening als over de tranche van 12 miljard. ''Pin me er niet op vast'', zei hij na afloop van het beraad in Luxemburg. ''Ik weet niet of we er dan uitkomen.''