IJMUIDEN - Bij staalbedrijf Tata Steel, het voormalige Corus, in IJmuiden staat de komende jaren een nieuwe sanering op stapel. Een aanzienlijke vermindering van het aantal medewerkers is daarbij onvermijdelijk, maakte het staalbedrijf maandag bekend.

Hoewel de financiële resultaten van Tata Steel in Europa en in Nederland het afgelopen jaar zijn verbeterd, moet het bedrijf in IJmuiden naar eigen zeggen een efficiencyverbetering doorvoeren om ook in de toekomst winstgevend te blijven.

Hoeveel banen precies verdwijnen is nog niet bekend. Het is de bedoeling de banenreductie zonder gedwongen ontslagen door te voeren.

Staalmarkt

Volgens Tata Steel heeft het te maken met forse wijzigingen in de staalmarkt die gevolgen hebben voor de concurrentiepositie van het bedrijf.

De staalgigant moet ''sneller, slimmer en winstgevender werken'' om de continuïteit van het bedrijf en de toekomstige werkgelegenheid zeker te stellen. Per afdeling bekijkt de staalgigant welke verbeteringen mogelijk zijn.

Volgens bestuurder Aad in 't Veld van FNV Bondgenoten heeft Tata Steel adviesbureau McKinsey ingehuurd om de vestiging in IJmuiden door te lichten om zodoende onder andere de veiligheid te vergroten en bijvoorbeeld het onderhoud te verbeteren. ''Maar het lijkt meer op een voorbereiding van een reorganisatie.''

Beter Werken

De eerste resultaten van het onderzoek Beter Werken naar twee afdelingen die door McKinsey zijn bekeken, zijn inmiddels gepresenteerd. ''Daarbij gaan 60 tot 70 arbeidsplaatsen verloren. Als je dat door het hele bedrijf doortrekt, gaat het om 1000 arbeidsplaatsen.''

Hij merkte daarbij op dat in januari net de vorige saneringsronde is afgesloten. Volgens de bond werkt de ondernemingsraad voorlopig niet meer mee aan het onderzoek en is er een brief op poten naar de directie onderweg voor tekst en uitleg.