AMSTERDAM - Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie wil dat er meer geld beschikbaar komt voor garanties van kredieten die door het mkb worden aangevraagd bij banken.

De zogenoemde mkb-borgstellingsregeling (BMKB), waarbij de overheid garant staat voor een deel van de lening die ondernemers bij een bank afsluiten, dreigt dit najaar uitgeput te raken.

De regeling maakt het mogelijk dat ondernemers in het mkb meer kunnen lenen dan zij puur op basis van hun onderpand los zouden krijgen bij de bank.

Om te voorkomen dat aanvragen van mkb’ers afgewezen worden, doet Verhagen een beroep op het Europees Investeringsfonds.

Budget

Voor 2011 is 765 miljoen euro beschikbaar. Volgens Verhagen moet het budget met enkele honderden miljoenen euro’s omhoog.

Uit onderzoek blijkt er genoeg krediet beschikbaar is, maar dat vooral jongere en snel groeiende bedrijven nog altijd moeilijk financiering kunnen krijgen.

“Ondernemers zien weer volop groeikansen, maar hebben ook te maken met koudwatervrees van banken”, aldus de minister. “Soms kan de overheid net het benodigde zetje geven.”

Blij

MKB-Nederland is 'blij' dat minister Verhagen van EL&I een beroep doet op het Europees Investeringsfonds, zo stelt de brancheorganisatie in een reactie.

De organisatie laat weten al eerder op een verhoging van het budget te hebben aangedrongen, omdat de BMKB een "veelgebruikte regeling is die voor de financiering van het mkb van groot belang is".