Ondernemen is leuk, dat wil zeggen: als het je ligt. Alle voordelen op een rij.

Af en toe, vaak aan het einde van de week, bedenk ik me weer hoe leuk ondernemen eigenlijk is. Ik verbaas me er dan over dat niet iedereen massaal zijn of haar baan opzegt en lekker een bedrijf start. Gewoon, dikke vinger omhoog naar het werknemerschap en aan de slag!

Maar dan realiseer ik me dat mensen verschillend zijn. Niet iedereen wordt blij van onzekerheid en hoge pieken en diepe dalen. Niet iedereen is bereid om minimaal 60 uur per week bezig te zijn met de zaak. En ook van het feit dat je de kwispedoor van de overheid bent, is niet voor iedereen verteerbaar.

Maar voor diegenen die wel willen, maar nog twijfelen mijn top 10 voordelen van het ondernemen.

1. Vrijheid

Met stip op nummer één. De vrijheid om te doen wat jij denkt dat belangrijk is, zonder toestemming van je manager en zonder kritiek vooraf van je collega’s.

2. Eigen verantwoordelijkheid

De wetenschap dat alle keuzes die je maakt voor de volle honderd procent jouw verantwoordelijkheid zijn en dat je ook alle gevolgen met overtuiging draagt. Jouw zaak, jouw gevolgen.

3. De baas zijn

Misschien niet politiek correct, maar het is af en toe wel eens fijn om de baas te zijn. Inspraak mag, maar jij beslist. Nice!

4. Financiële onafhankelijkheid

Geld is niet het belangrijkste, maar het is wel fijn. Als jouw keuzes leiden tot succes, profiteer je ook in financiële zin. En dat is lekker. Denk daar maar eens aan als de zaak doordraait terwijl jij aan het zeilen bent op de Middellandse Zee.

5. Maatschappelijke betrokkenheid

Doordat je als ondernemer zelf de beslissingen neemt, zul je regelmatig bijdragen leveren aan de maatschappij. Bijvoorbeeld in de vorm van sponsoring, maar misschien ook wel door het beschikbaar stellen van stageplaatsen. Een ondernemer staat midden in de maatschappij.

6. Creatief bezig zijn

Nieuwe producten bedenken, goede contracten afsluiten, klanten voor je winnen. Allemaal onderwerpen waarin je creatief bezig mee kunt zijn. Dat is toch prachtig!

7. Lagere belastingdruk

Als werknemer betaal je eerst belasting en dan geef je geld uit. Als ondernemer werkt dat andersom. Hoe je het ook went of keert, dat is prettig. (En zeker als je net als ik vind dat *alle* belasting diefstal is.)

8. Ander netwerk

Ik had het niet verwacht, maar als ondernemer heb je een andere netwerk. Inderdaad, van andere ondernemers. En in tegenstelling tot mijn ‘oude’ netwerk, is dit netwerk gericht op informatie te delen, ervaringen uit te wisselen en kansen te delen. Kortom: elkaar te helpen!

9. Uitdagingen

Misschien een waarheid als een koe, maar als ondernemer wordt je continu uitgedaagd om problemen op te lossen en kansen te benutten. Als je graag uitgedaagd wordt, is ondernemen voor jou bedoeld.

10. Afwisseling

Nieuwe dingen. Tja, ik ben er gek op. Het ene moment ben je bezig met de administratie en het volgende moment ben je een sales presentatie aan het geven. Voor mij is de afwisseling die hoort bij het ondernemen een belangrijk pluspunt.

Balans

Ondernemen is leuk. Echt waar. Maar als bovenstaande voordelen van het ondernemen je niet aanspreken, is het misschien niet voor jou. En eigenlijk is dat ook wel goed.

Ondernemingen hebben ten slotte medewerkers nodig om te kunnen groeien. En zo is de wereld weer in balans…

Robert Mekking is Partner bij MVR & partners. Reageren? www.twitter.com/robertmekking.