ATHENE - De Griekse premier George Papandreou heeft zondag grondwetswijzigingen en een referendum daarover in het vooruitzicht gesteld.

Papandreou, die sprak bij de opening van de parlementszitting waar een vertrouwensstemming moet worden gehouden voor het nieuwe Griekse kabinet, gaf niet aan welke wijzigingen in de grondwet hij precies wil doorvoeren.

Papandreou riep alle partijen wel op de nationale eenheid te herstellen om de crisis te bestrijden. Hij vroeg vertrouwen te schenken aan hem en het nieuwe kabinet dat hij afgelopen week samenstelde. Het kabinet moet zeer impopulaire bezuinigingsmaatregelen treffen om de financiële situatie van het land te verbeteren.

Papandreou benadrukte dat de binnenlandse verdeeldheid in Griekenland het land nog kwetsbaarder maakt en de scepsis in het buitenland verhoogt.

Lening

Zonder een snelle uitbetaling van een nieuwe tranche van de internationale lening aan Griekenland, waarover de eurozoneministers zondagavond praten, zal de staatskas van het land heel snel leeg zijn, aldus de premier.

Naar verwachting duurt het debat over het nieuwe kabinet drie dagen. Dinsdag wordt een stemming verwacht. Intussen is de nieuwe Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos, naar Luxemburg gereisd om met zijn ambtgenoten over de problemen te overleggen.

Nationale eenheid

De eigen socialistische Pasok partij van Papandreou heeft 155 van de 300 zetels in het parlement. Het is onzeker of alle socialisten zich wel achter de premier zullen scharen.

Eerder lukte het de premier niet een regering van nationale eenheid te smeden en kreeg hij te maken met veel gemor binnen zijn eigen partij. Op straat protesteren nog steeds duizenden Grieken tegen de harde bezuinigingsmaatregelen.

Hervormingspakket

Het hervormingspakket behelst onder meer voor ruim 28 miljard euro aan bezuinigingen. Ook staat er een privatiseringsprogramma op stapel. De bezuinigingen worden gevolgd door het IMF.

Eurolanden kijken met argusogen naar de bereidheid van de Grieken om bezuinigingen door te voeren en de vorderingen. Griekenland heeft niet genoeg aan het noodfonds dat vorig jaar voor het land in het leven is geroepen en heeft nieuwe steun nodig. Een besluit daarover door de andere eurolanden wordt deze zomer verwacht.

Doelstellingen

Griekenland is vastberaden het hervormingsprogramma door te voeren en zal de gestelde doelstellingen zeker halen. Dat zei de nieuwe Griekse minister Evangelos Venizelos zondag bij zijn aankomst voor de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurolanden in Luxemburg.

''Dit is voor mij de beste gelegenheid om te herhalen dat de Griekse regering en het Griekse volk vastbesloten zijn om het programma uit te voeren. Wij kunnen onze doelen halen, dankzij de inspanningen van het volk en dankzij de hulp van onze partners.''

In Luxemburg praten de euroministers onder meer over het verstrekken van de volgende tranche van de noodlening die al vorig jaar aan Griekenland is beloofd. Ook komt mogelijk de kwestie van nieuwe hulp aan het land aan de orde.