Initiatief nemen is onlosmakelijk verbonden met het ondernemerschap. Het is van belang dat je deze kwaliteit niet verliest.. Het kan namelijk tot gevolg hebben dat je jezelf helemaal geen ondernemer meer mag noemen.

Waarom bestaat dat product nog niet? Het lijkt me een gat in de markt. Ik denk dat ìk het dan maar ga ontwikkelen! Deze gedachte is eigenlijk de basis van het ondernemerschap. Je bedenkt een product dat nog niet bestaat of verbeterd kan worden en je neemt zelf het initiatief om dit te realiseren.

Toen ik dit onlangs bedacht, realiseerde ik me dat het ondernemerschap eigenlijk alleen maar bestaat uit initiatief nemen; Je belt als ondernemer zelf nieuwe klanten, want ze komen niet naar jou toe. Jij ontwikkelt producten, omdat ze nog niet bestaan en je ziet er brood in.

Doorgeslagen kwaliteit

Het is naar mijn mening de grootste kwaliteit van een ondernemer, dat initiatief nemen. We doen er genoeg voordelen mee op door overal het eerste bij te zijn en alles in eigen hand te houden, maar als we tè graag initiatief nemen, kan het ook een groot gevaar worden.

Ik merk bijvoorbeeld dat ik erg gefrustreerd te werk ga als ik een keer het initiatief niet heb. Zodra ik te veel afhankelijk word van anderen, kan ik m’n eigen ideeën niet meer kwijt en dit zorgt weer voor ongemotiveerd werk en een slecht resultaat.

Vrijheid nemen

Waarom word ik gefrustreerd als ik het initiatief niet heb? Ik ben bang dat het hem in de afhankelijkheid zit. Ik denk namelijk dat initiatief nemen in het verlengde ligt van vrijheid nemen. Je wilt immers zelf – uit eigen beweging – wat kunnen beginnen en dit kan niet als je niet de vrijheid hebt om dit te doen.

En als je erover nadenkt klopt dit wel. Waarom zijn de meeste ondernemers namelijk ondernemer geworden? Omdat ze niet afhankelijk wilden zijn van een baas, maar de vrijheid wilden hebben om uit eigen beweging iets te beginnen.

Verlies

Wat betekent dit voor mij zul je denken? Nou.. het betekent dat je als ondernemer nooit het initiatief nemen mag verliezen. Je gaat dan in tegen de aard van het beestje en ben je eigenlijk geen ondernemer meer.

Als je namelijk geen initiatief neemt, ben je afhankelijk van andere mensen en verlies je jouw vrijheid. En zo verlies je hoogstwaarschijnlijk ook de reden waarom je in de eerste plaats je bedrijf bent begonnen.

Frank de Hek is oprichter van FTF Media, een bedrijf dat zich richt op Internet Marketing en Webdesign. Volg Frank ook via Twitter.