AMSTERDAM - Het thema geluk leeft enorm binnen het bedrijfsleven, stelt 'geluksprofessor' Patrick van Hees. Hij schreef er een boek over "met een vleugje spanning, sex en humor".

"Mensen leggen hun smartphone elke dag aan de stroom, maar ze vergeten zichzelf op te laden", zegt de debuterende schrijver over een van drie zogeheten 'geluksimpulsen' waar hij zijn boek aan heeft opgehangen.

Oprecht contact met andere mensen en het stellen van zowel zakelijke- als privédoelen zijn de andere twee basisingrediënten voor een gelukkig (werk)bestaan. "Veel mensen jagen de verkeerde dromen na", stelt Van Hees. En mede dankzij die smartphone raken ze opgejaagd, "ze willen niks missen".

Cambridge

De 42-jarige Van Hees is behalve schrijver ook directeur van detacheringsbedrijf For All Finance, een dochter van Brunel. Hij verdiepte zich de afgelopen vijf jaar in 'geluk' en snoof voor zijn boek inspiratie op in het Engelse Cambridge.

"Hoewel ik het boek in romanvorm heb geschreven, is het wel degelijk wetenschappelijk onderbouwd", zegt Van Hees.

Het boek, 'De Geluksprofessor', draait om Cuno Groen, een professor aan Nyenrode, die denkt dat hij heeft bereikt wat hij wilde. Maar als zijn promotie niet doorgaat, zijn vriendin hem inruilt voor een ander en hij als succesvolle marketingexpert op zijn retour blijkt, stort zijn wereld in. Hij vlucht naar Cambridge.

"Iedereen worstelt met de vraag of ze niet te veel werken", zegt Van Hees. "Ze vragen zich af of ze wel genoeg tijd vrijmaken om zichzelf op te laden, en voor hun vrienden."

Gelukstest

Wat hem betreft vervangen bedrijven de tevredenheidstesten door gelukstesten. "Dat is een betere voorspelling van productiviteit. Gelukkige medewerkers werken gemiddeld met meer energie."

Hij schreef bewust geen managementboek "waarin je wordt overladen met informatie en door de bomen het bos niet meer ziet". Mensen lezen liever een roman waarbij ze zich kunnen inleven in de hoofdpersoon, vindt Hees. "Dan beklijft de boodschap ook beter."

Die boodschap is niet per se een pleidooi voor minder werken, benadrukt Van Hees. "Werk kan ook een flow teweegbrengen. Maar op je sterfbed wil je aan meer herinnerd worden dan alleen aan winstcijfers."

NUzakelijk verloot vijf exemplaren van 'De Geluksprofessor'. Stuur een mail naar redactie@nuzakelijk.nl met daarin voor wie het boek bedoeld is, en waarom. Patrick van Hees zet er dan een persoonlijke boodschap bij.

(Update: De boeken zijn inmiddels verstuurd naar de gelukkige winnaars.)