AMSTERDAM - Apple heeft nieuwe plannen met Find my iPhone, de dienst waarmee een iPhone op afstand op te sporen is. Een onlangs gepubliceerd patent geeft een gebruiker meer controle over zijn gestolen of zoekgeraakte iPhone.

Gebruikers kunnen nauwkeuriger bepalen wat een dief of vinder met het toestel kan doen. Wanneer deze meerdere malen een fout wachtwoord invoert, vergrendelt de iPhone automatisch. Tot nog toe legt het mobieltje alleen een wachttijd op, als er herhaaldelijk de verkeerde code is ingetoetst.

Verder kan de eigenaar precies instellen welke data automatisch worden gewist of versleuteld, als zijn iPhone zoek is. Momenteel kunnen gebruikers alleen volledig hun iPhone laten wissen. Ook kan een eigenaar selectief VPN-toegang, telefoongesprekken of sms-berichten blokkeren.

Hard geluid

Met het gratis Find My iPhone is niet alleen een iPhone, maar ook een ander apparaat met het iOS-besturingssysteem op te sporen. Naast het blokkeren en wissen van een toestel, is het met de applicatie mogelijk om het apparaat een hard geluid te laten afspelen.

Hoewel Apple een patent aanvraagt op de upgrade van Find my iPhone, is het blokkeren van een mobieltje op afstand niet nieuw. Telecomaanbieders als Nokia en HTC hebben vorig jaar al software gelanceerd waarmee hetzelfde mogelijk is. Het patent lijkt dan ook eerder toekenbaar op basis van het selectief wissen van gegevens.