DEN HAAG - Vereniging Eigen Huis (VEH) is niet enthousiast over het plan van Rabobank voor het verplicht stellen van de zogeheten annuïteitenhypotheek, een financiering waarbij niet alleen rente wordt betaald maar ook wordt afgelost.

''De maandelijkse lasten voor de consument zullen alleen maar stijgen'', zei een woordvoerder vrijdag.

De Nederlandse banken, de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het ministerie van Financiën bereikten onlangs een akkoord over nieuwe regels voor tophypotheken. Binnen de nieuwe afspraken mag de hypotheek bij aanschaf van een woning niet meer dan 110 procent van de aankoopwaarde bedragen.

Helft

Ook mag een hypotheek nog maar voor maximaal de helft van de waarde van de woning aflossingsvrij zijn. ''Maar deze nieuwe regels worden met het plan van Rabobank terzijde geschoven. Dat begrijpen we dus niet'', aldus de VEH-woordvoerder.

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij het betaalde termijnbedrag zo wordt samengesteld dat de som van de rente en het aflossingsgedeelte gelijk blijft. De aflossingsbijdrage is aan het begin van de looptijd laag en loopt op.

De rente maakt de omgekeerde beweging. Aan het einde van de looptijd van de hypotheek is dan de totale lening terugbetaald.

Moeilijker

Volgens VEH wordt het voor consumenten alleen maar moeilijker om een lenimg te krijgen bij een bank als de annuïteitenhypotheek verplicht wordt gesteld. Verder heeft het plan van Rabobank grote gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek.

''Het is de bedoeling dat de hypotheek na 30 jaar is afgelost, dus jaarlijks heb je steeds minder schuld en dus minder hypotheekrenteaftrek. En de consument is daar momenteel al heel onzeker over'', zei de woordvoerder.

ING laat weten dat er met Rabobank wordt gesproken over de hypotheekmarkt. ''Maar dit plan is een van de opties. Er worden ook andere opties besproken'', aldus een woordvoerder. ABN Amro vindt het positief dat er gezamenlijk wordt gesproken over de hypotheekmarkt. ''Maar het plan van Rabobank blijft een optie en is bovendien nog niet concreet'', aldus een woordvoerder.