Er zijn allerlei factoren die van invloed zijn op je onderneming. Hoe kleiner je onderneming, hoe groter de impact. Financieel beheer, marktwerking en concurrentie, maar vooral ook je persoonlijke situatie. En daar kom ik nu meer en meer achter.

Mijn opa was ondernemer. Het klassieke voorbeeld van de ondernemer die alles leuk vond, bij wie iets nooit teveel was en alles altijd kon. De realistische optimist die het altijd voor elkaar kreeg. Niet alleen zakelijk, maar ook privé. Een bewonderenswaardige man, mijn grote voorbeeld, waar ik als klein jochie al tegenop keek.

Op dit moment ligt mijn grote voorbeeld ziek op bed; stervende. Het ene moment sta ik aan de rand van het bed mijn tranen in te houden, het volgende moment zit ik bij een klant op een afspraak en moet ik toch echt even omschakelen.

Het is niet leuk om een man van zesentachtig benauwd op bed te zien liggen, ademend alsof hij de marathon loopt. En al helemaal niet iemand die zo’n belangrijke plek in je leven inneemt.
Al met al gaat dat je niet in de koude kleren zitten. Alle ellende die zich langzaam ophoopt, zowel zakelijk als privé, begint een soort van stress te vormen die erg lijkt op machteloosheid.

Lijdensweg

Het ging al jaren niet zo goed meer en het is meer een lijdensweg waar (godzijdank) een einde aan komt, maar het verdriet om je heen versterkt je eigen verdriet en dat heeft zijn uitwerkingen.
Ondernemen is nauw verwant aan gevoel.

Je gaat in een geval als dit nadenken over de doelstellingen die je hebt: waar onderneem je voor? Het verdienen van een dik belegde boterham is een hele goede doelstelling, maar dat valt compleet in het niet als je je bedenkt wat er nou écht belangrijk is in het leven: liefde.

Ondernemen

Liefde is een heel breed begrip. Om het abstract te zeggen: je houdt van iets of iemand, omdat iets of iemand is wat hij/zij/het is. Je houdt van iemand om wie diegene is, niet om de zakelijke potentie van een persoon.

Je houdt van ondernemen omdat dat gewoon ‘zo is’. Niet vanwege de potentie om veel geld te verdienen. Of nog simpeler: je neemt kinderen omdat je kinderen wil, niet voor de kinderbijslag.

Liefde

Liefde geeft een gevoel van geluk en van rust. Nu het moment bijna daar is dat mijn opa deze wereld gaat verlaten, ben ik me daar veel meer dan anders van bewust. Ondernemen deed mijn opa altijd met liefde voor het vak. Leven deed hij vol enthousiasme: iedereen was altijd welkom en hij stond altijd voor anderen klaar.

Daarom opper ik nu iets controversieels: geld heeft geen (echte) waarde. Of laat ik het anders stellen: ik heb nog nóóit gehuild omdat ik een klant misliep.

Edwin Dijk is eigenaar van TimeTick Urenregistratie Software en Sitix IT Innovations. Volgen via Twitter? Dat kan via @SitixTweets.