AMSTERDAM - Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) ontwerpen een systeem dat implantaten beschermt tegen commando's van buitenaf. Daardoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een pacemaker op hol te laten slaan.

Implantaten kunnen in de toekomst misbruikt worden door kwaadwillenden. Iemand met een pacemaker kan bijvoorbeeld vermoord worden door met een draadloos signaal een implantaat een dodelijke lading elektriciteit mee te geven. Het is een denkbaar scenario omdat steeds meer medici draadloos gegevens kunnen versturen naar implantaten.

Het MIT is nu bezig met ontwerpen van een apparaatje dat als ketting of als horloge gedragen kan worden. Het apparaatje werkt als een schild, omdat het draadloze signalen alleen in contact laat komen met een implantaat als het deze kan decoderen. Herkent het systeem het draadloze signaal niet, dan heeft deze ook geen effect op het implantaat. Onderzoeksresultaten zouden al hebben aangetoond dat het systeem werkt.

Of het MIT in staat is om fabrikanten te interesseren voor de nieuwe technologie, valt nog te bezien. Tot nog toe zijn er geen gevallen bekend van criminelen die een implantaat van buitenaf hebben gemanipuleerd. De zorgen van het MIT worden echter wel gedeeld door de Amerikaanse Federal Communications Commission: deze telecommunicatiewaakhond besloot kortgeleden dat implantaten alleen nog informatie over langere afstanden mogen ontvangen.