ARNHEM - Energiekennisbedrijf KEMA is een breed onderzoek begonnen naar de manier waarop het zijn groeiaspiraties het beste kan verwezenlijken. Het kijkt daarbij ook naar de huidige eigendomsstrucuur. Dat heeft het bedrijf donderdag laten weten.

Het is de bedoeling dat het onderzoek in het laatste kwartaal van dit jaar is afgerond. De aandelen van KEMA zijn nu in handen van diverse energie- en netwerkbedrijven.

Zij steunen het onderzoek en dat geldt ook voor de raad van commissarissen, aldus KEMA.

Duurzaam

Het bedrijf is al ruim 80 jaar actief in de energiesector. Die is nu sterk in beweging, onder meer door de overgang naar een duurzame ontwikkeling.

Het Nederlandse KEMA heeft zich vooral de afgelopen vijf jaar sterk internationaal georiënteerd. Inmiddels opereert het energieadviesbedrijf en testbureau in meer dan 20 landen, aldus topman Thijs Aarten. De komende vijf jaar wil het zijn internationale rol verder uitbreiden.

Gigantische markt

Aarten zit daar enorme mogelijkheden. ''Het is een gigantische markt.'' Het is niet zo dat de huidige aandeelhoudersstructuur botst met de internationale aspiraties, zegt Aarten desgevraagd. ''Wij zijn enorm blij met onze aandeelhouders en zij met ons'', aldus Aarten.

Maar hij wil wel kijken naar de vraag wat op de lange termijn als aandeelhoudersstructuur het beste past. Het is nog te vroeg om te zeggen of daarbij ook over de grens wordt gekeken.

De internationale groei biedt ook kansen voor het personeel, aldus Aarten. Medewerkers krijgen meer mogelijkheden, kansen op een internationale loopbaan. In Nederland heeft het bedrijf nu ruim 650 medewerkers, wereldwijd zijn het er 1700. Dat aantal kan door de groei verdubbelen.