BERLIJN - De Amerikaanse chipfabrikant AMD heeft een nieuwe chip gelanceerd waardoor gebruikers van laptops, pc’s, notebooks en tablets de beeldkwaliteit van video’s en games flink moeten zien verbeteren. Dat heeft AMD woensdag bekendgemaakt.

De nieuwe APU-chip is geschikt voor verschillende elektronische apparaten. AMD wil met de lancering de concurrentie met Intel opvoeren.

''De lancering van deze chip zal de hele techwereld veranderen’’, zei Leslie Sobon, vicepresident marketing van AMD. ''Tegenwoordig draait namelijk alles om video’s en op dit terrein kunnen we veel winnen.''

Via een site als YouTube worden wereldwijd inmiddels 48 uur aan filmpjes per minuut gedownload. ''We worden steeds visueler’’, aldus Sobon.

Scherper en stabieler

Volgens AMD zorgt de nieuwe chip voor een veel scherper en stabieler beeld. Verder zorgt de chip ervoor dat de batterij van de laptop tot elf uur per dag meegaat. Bij zeer intensief gebruik loopt dat terug tot 3,5 uur.

AMD wilde niet zeggen hoeveel APU-chips het concern dit jaar denkt te verkopen. ''Daar doen we geen uitspraken over.''

Het Amerikaanse AMD is een van de grootste chipfabrikanten ter wereld. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 6,49 miljard dollar.