AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) behoort tot de middenmoot waar het gaat om de mate van transparantie van toezicht op banken. Dat blijkt uit onderzoek onder 24 toezichthouders, geïnitieerd door DNB, waarover deze toezichthouder woensdag berichtte.

Volgens DNB is tijdens de financiële crisis duidelijk geworden dat zowel het publiek als de politiek meer inzicht wil hebben in het toezicht dat DNB houdt op financiële instellingen.

''Transparant toezicht gaat gepaard met verschillende voordelen. Het vergroot de legitimiteit van de toezichthouder en maakt het mogelijk om rekenschap af te leggen. Dit helpt de onafhankelijkheid van de toezichthouder te waarborgen'', aldus DNB.

DNB en haar collega's zijn middels een vragenlijst langs de lat gegaan. De maximale score in de mate van transparantie was voor de Noorse toezichthouder, met een score van 12,75 punten.

De Zwitserse FINMA eindigde als laatste met 6,25 punten en zou dus het minst transparant zijn.

Ierland en Italië

DNB behaalde een score van 9,25 en is daarmee even open als de centrale banken van Ierland en Italië. ''Het blijkt lastig te zijn om factoren te identificeren die de verschillen tussen toezichthouders kunnen verklaren. Zo blijkt het voor de totale transparantie niet uit te maken of de toezichthouder ook belast is met monetair beleid.''

Hoewel geen enkele toezichthouder overall de maximale score haalt, gebeurt dat op de onderdelen wel. Zo is de Spaanse centrale bank politiek gezien het meest doorzichtig, bij economische transparantie presteert de Braziliaanse centrale bank bijvoorbeeld het best. Verder werd de openheid van onder meer de toezichthouder van Japan, Australië en Canada gemeten.