ATHENE - Duizenden Grieken zijn woensdagochtend de straat opgegaan uit protest tegen de nieuwe bezuinigingen die de regering voor hen in petto heeft.

De algemene staking waartoe de vakbonden hadden opgeroepen trof vooral het openbaar vervoer, maar ook ministeries en andere kantoren.

Betogers trokken al in de ochtenduren naar het parlementsgebouw in Athene, waar wordt gedebatteerd over een nieuw pakket aan bezuinigingsmaatregelen waarmee de regering zich wil verzekeren van voortzetting van de financiële steun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Zij scandeerden leuzen als ''dieven, verraders, waar is het geld gebleven''.

Slaags

De Griekse politie is woensdag in het centrum van de hoofdstad Athene slaags geraakt met betogers die zich verzetten tegen verdere bezuinigingsmaatregelen. Agenten zetten traangas in om de menigte uiteen te drijven. Naar schatting waren enkele tienduizenden demonstranten op de been.

De politie greep in toen de betogers agenten bekogelden met stenen en yoghurt. Dat gebeurde buiten het parlementsgebouw aan het centrale Syntagmaplein.

De demonstranten belaagden ook het ministerie van Financiën, dat aan hetzelfde plein is gevestigd. Zij bekogelden het gebouw met brandbommen, aldus ooggetuigen.