AMSTERDAM - Plastic fietshelmen krijgen er een stevige concurrent bij. Designstudent Anirudha Surabhi brengt een helm op de markt van gegolfd karton die niet alleen lichter, maar ook veiliger is.

Het ontwerp, genaamd Kranium, bestaat uit een kartonnen constructie in plaats van de traditionele fietshelmen van plastic materiaal. De helm is opvallend genoeg vier keer zo sterk als de plastic variant. De constructie zorgt ervoor dat het karton beter schokken kan absorberen.

Waar plastic fietshelmen snel breken, wijzen tests uit dat het ontwerp van Surabhi na vijf botsingen nog steeds niet breekt. Om Kranium te beschermen tegen regen of zweet is een waterdichte coating op het karton aangebracht.

kranium3

Vorm

Als nadeel van plastic helmen noemt Surabhi de vorm. Deze zouden vaak niet passen, waardoor de helm bij een botsing kan verschuiven en dus nog onveiliger is. Aangezien het materiaal van Kranium goedkoop is, stelt de student op zijn projectsite voor om de kartonnen helmen op maat te maken.

De jonge ontwerper stelt dat de nadruk bij fietshelmen tegenwoordig op de esthetische waarde ligt, en niet op veiligheid. Er wordt dan ook volgens hem vals geadverteerd dat plastic fietshelmen veilig zijn. Surabhi heeft zijn ontwerp inmiddels aan diverse fabrikanten gelicenseerd.

kranium2.