Wie eenmaal aan de vrijheid van het vrije ondernemerschap heeft geroken, wil vaak nooit en te nimmer meer terug naar het ‘loonslavenjuk’.

Die vrijheid en flexibiliteit, datgene doen wat je leuk vindt en/of waar je goed in bent... Dat enthousiasme voor je eigen bedrijf en natuurlijk als het meezit behalve brood op de plank ook nog wat lekker dik beleg erop?

Daar kan naar mijn mening geen garantie en dus die zekerheid van een loonstrookje van een werkgever aan het eind van de maand tegenop.

In diepe slaap

Terwijl ik dit blog op mijn laptop in de grote woonkeuken zit te typen, zijn de andere logees van het vakantiehuis waar ik tijdelijk bivakkeer, nog in diepe slaap verzonken.

Het is dan ook voor mijn én ieder anders doen nog belachelijk vroeg. Ik geniet echter volop van de rust in huis bij het ochtendgloren, en het gezang van de andere vroege echte vogels die mij vrolijk toezingen in het bos.

Lustig typen

Normaal gesproken ben ik – nooit een ochtendmens geweest – niet uit bed te branden. Vanochtend typ ik er in alle vroegte lustig op los om mijn blog op tijd bij de redactie van NUzakelijk te krijgen, zet ik de puntjes op de i van een artikel en pers ik er nog een mooi persbericht uit dat een klant van me met spoed nodig had.

De afgelopen Pinksterdagen heb ik genoten van een welverdiende korte vakantie. Moet kunnen, ook als zelfstandig ondernemer. De ondernemersbatterijtjes, weliswaar van Duracell-kwaliteit, moeten tenslotte ook weer af en toe opgeladen worden.

Omdat ik echter een aantal flinke deadlines heb, is de laptop toch in de weekendtas beland en werkte ik op mijn gemak elke dag een paar uurtjes aan de tuintafel, ondertussen genieten van het zonnetje. Heerlijk die zonne-energie: factor 15 op en met extra energie aan de slag.

Geen enkele straf

Midden tussen het groen van de lommerrijke omgeving werk ik aan wat artikelen en persberichten en krijgt de term kantoortuin voor mij een bijzonder aangename klank.

Vervelend, af en toe werken tijdens je minivakantie? Nee hoor, die paar uurtjes per dag schelen mij weer in de stress later deze week en volgende week. Bovendien vind ik het schrijven van mooie teksten zeker op deze manier geen enkele straf.

Gezonde kleur

Op dit soort momenten prijs ik de moderne technologie die het mogelijk maakt dat ik ook buiten mijn kantoor kan werken. Alle e-mail komt dankzij het mobiele internet gewoon op mijn laptop binnen.

Ik maak ondertussen een heerlijke wandeling in de omgeving of geniet van een grote cappuccino met een flink stuk appeltaart op een gezellig terras.

Indien dringende actie gewenst is, kan ik die actie ook direct ondernemen als ik weer met nieuwe energie en met een gezonde kleur op mijn wangen in het vakantiehuis ben teruggekeerd.

Alles binnen handbereik

Alle bestanden die ik maar nodig zou kunnen hebben, heb ik binnen handbereik. Die staan namelijk behalve op mijn computer thuis, ook op mijn laptop. Diezelfde bestanden staan als back-up ook veilig weggeschreven op een server, en – zekerheid boven alles – ook nog eens op de externe harde schijf die uiteraard ook in mijn weekendtas is beland.

Wie eenmaal een computercrash heeft meegemaakt van de enige computer waar al je bestanden op staan, begrijpt precies waarom.

Nuttig en aangenaam

Aangezien het vakantiehuis nog langer beschikbaar was en het weer alleen maar beter werd, was de keuze om het verblijf hier te verlengen, snel gemaakt.

Gistermiddag had ik een afspraak met een nieuwe klant voor een leuke klus. De klant had haast en aangezien ik toch in de buurt was, scheelde me dat een hoop reistijd op een ander moment.

De opdrachtgever (zelf ook een Groot Levensgenieter) en ik besloten het aangename met het nuttige te verenigen, en spraken af op een zonnig terras.

Klein offer

Daar namen we – onder het genot van een koel drankje – een aantal praktische zaken door. Al snel werden we het eens, en vierden we de nieuwe samenwerking door te proosten met een heerlijk roseetje en een riante portie bitterballen.

Dat ik daarna nog tot half 9 met een grote grijns achter mijn laptop heb zitten werken om de plannen uit te werken, was wederom een klein vrijetijdsoffer dat ik als ondernemer graag maakte…

Ilse de Boer is eigenaar van IDB Communicatie en freelance hoofdredacteur van Nail Design Magazine. Uiteraard is zij ook op Twitter te volgen.