AMSTERDAM – De Europese Commissie wil het ook voor kleine en startende ondernemingen betaalbaar maken om een octrooi aan te vragen in de Europese Unie. Zij zouden financieel geholpen moeten worden.

Dat zegt eurocommissaris Michel Barnier van interne markt tegenover het Financieele Dagblad. Volgens Barnier vormen de hoge startkosten voor een bedrijf een ‘enorme handicap’ en is het voor startende ondernemers moeilijk om aan kapitaal te komen.

Twee maanden geleden hebben de EU-lidstaten een akkoord bereikt over de invoering van een Europees octrooi. Doordat patenten in het vervolg alleen nog in het Duits, Engels en Frans ingediend hoeven te worden, kunnen ondernemers flink besparen op de vertaalkosten.

Overgangstermijn

Het nieuwe Europees octrooi heeft echter een overgangstermijn van twaalf jaar. Tijdens die periode nemen de kosten van een patentaanvraag wel af, maar voor het mkb blijft het proces duur, aldus Barnier.

“Daarom willen we het mkb helpen”, stelt de eurocommissaris tegenover de krant. “Ik heb daarvoor het plan om met een Europees fonds voor Europese octrooien te komen.”

Op dit moment kost de aanvraag van een patent in de EU nog veel meer dan in de Verenigde Staten. Een groot deel van de kosten komt voor rekening van de vertaling.