HILVERSUM - Vervoersbedrijf Connexxion gaat vanaf medio juli proefdraaien met gemakswinkels bij busstations.

De proef duurt de hele zomer. Als die goed uitpakt, volgt een hele serie gemakswinkels onder de naam Breaxx waarbij geen maximum wordt gesteld aan het aantal vestigingen. Dat bevestigde een woordvoerder van Connexxion dinsdag.

''We zetten niet de aanval in op Servex, maar we gaan wel de concurrentie met ze aan'', aldus Connexxion.

Servex is de horecadochter van de NS die op de stations onder meer de formules Kiosk, AH To Go en Swirl's exploiteert. ''De NS vervoert dagelijks 1,1 miljoen mensen, wij 1,5 miljoen.'' Met de branchevreemde uitbreiding wil Connexxion de klant meer dienstverlening bieden.

Alkmaar

De eerste drie proefvestigingen van Breaxx komen op de busstations van Alkmaar, Enschede en Nijmegen, de eerste opent 14 juli in Enschede. Maar ook treinstations behoren tot de potentiële vestigingslocaties. Connexxion werkt bij de formule samen met Lekkerland, een groothandel en distributiebedrijf in gemaksproducten.

In de winkels worden, net als in de AH To Go's, simpele etenswaar, drank en sigaretten verkocht, maar ook ov-gerelateerde producten. Ze onderscheiden zich doordat mensen er ook kunnen zitten en voorzien worden van actuele reisinformatie.

Breaxx

In de toekomst zouden de Breaxx-winkels zelfs 'stand alone' kunnen opereren, dat wil zeggen niet bij een bus- of treinstation, zoals V&D ook heeft gedaan met La Place. ''Maar busstations liggen in eerste instantie voor de hand.''

Connexxion maakte dinsdag ook bekend in verzekeringen te stappen, dat doet de vervoerder dan weer samen met verzekeraar Delta Lloyd. In eerste instantie gaat het om reis-, auto- en huisdierverzekeringen, op termijn moet dat breder worden. Connexxion werkt ook al samen met De Jong Intra in busvakanties. ''Daar is dit een mooie aanvulling op.''