ZOETERMEER - Het Productschap Tuinbouw vreest dat de schade voor Nederlandse tuinders als gevolg van de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland de komende periode nog verder oploopt. Dat zei een woordvoerder van het productschap dinsdag.

''Sinds de uitbraak van de EHEC-bacterie is de markt flink verstoord en laat de Duitse consument het afweten'', zei de woordvoerder.

''Het is dus van groot belang dat de markt en het consumentenvertrouwen weer herstellen, zodat de export van saladegroenten weer op gang komt.''

Komkommer

Duitsland trok vrijdag de wegens de gevaarlijke EHEC-bacterie uitgegeven waarschuwing voor het consumeren van tomaten, komkommers en sla in. Volgens het productschap trekken de bestellingen nu weer aan, maar een probleem is nog steeds de importstop van Rusland.

De export naar sommige landen buiten de Europese Unie, waaronder Golfstaten, is nog beperkt. ''De prijzen zijn aan het herstellen, maar dat geldt nog niet voor de tomaten",' aldus de woordvoerder. Volgens hem zijn er nog steeds enorme voorraden.