AMSTERDAM - De Britse verzekeraar Co-operative Insurance denkt jonge bestuurders een flinke korting te kunnen geven op hun premie. Dit doet het door hun rijgedrag te analyseren via een apparaatje in de auto.

In periodes van drie maanden verzamelt de 'Smartbox' data over de manier waarop de bestuurder remt, versnelt of bochten neemt. Ook let het op de snelheid en op welk tijdstip van de dag iemand rijdt.

Bij goed rijgedrag worden de bestuurders beloont met korting op hun premie. Wanneer iemand echter te vaak te snel rijdt, kan de verzekering tot vijftien procent hoger uitvallen. De verzekering is beschikbaar voor bestuurders tot 25 jaar.

Co-operative Insurance is niet de eerste verzekeringsmaatschappij die rijgedrag laat analyseren. Eerder maakte de Amerikaanse verzekeraar State Farm een iPhone-applicatie die nagenoeg hetzelfde doet als de Smartbox. Er ontstond kritiek op de app, aangezien het de data niet koppelt aan een eventuele korting op een premie. De Britse verzekeraar is de eerste die deze stap nu wel heeft gemaakt.