AMSTERDAM - Een nieuw productieproces gooit mogelijk de staalindustrie op zijn kop. Een ondernemer uit Detroit bedacht een manier om staal binnen tien seconden sterker en lichter te maken.

De ondernemer, Gary Cola, heeft met zijn nieuwe productieproces wetenschappers aan de universtiteit van Ohio versteld doen staan. De nieuwe manier van het maken van staal, genaamd Flash Bainite, gaat uit van supersnelle verhitting en afkoeling. Door het proces wordt staal tot zeven procent sterker dan de traditionele legeringen van titanium.

De traditionele manier voor het harden van staal gebeurt door het uren of zelfs dagenlang te verhitten bij een temperatuur van 900 graden Celsius. Cola verhit staal bij een temperatuur van 1100 graden en laat het na tien seconden afkoelen in een vloeistofbad.

Mogelijkheden

Door dit nieuwe proces wordt het staal tevens een stuk flexibeler. Cola claimt dat het staal dertig procent langer is uit te rekken, zonder sterkte te verliezen. Dit zou betekenen dat frames van auto's dertig procent dunner en lichter kunnen worden gemaakt. Ook liggen er mogelijkheden voor gepantserde voertuigen, die versterkt kunnen worden zonder er gewicht bij te krijgen.

De ondernemer onderzoekt nu samen met de universiteit of en hoe het proces tot standaard gemaakt kan worden.