AMSTERDAM - Britse wetenschappers hebben een generator ontwikkeld die energie uit meerdere bronnen haalt. Het apparaat haalt elektriciteit uit zon, wind en regen.

De onderzoekers, verbonden aan het Institute for Materials Research and Innovation van de universiteit van Bolton, hopen hiermee dat het weer geen invloed meer hoeft te hebben op het verkrijgen van duurzame energie.

Voor de generator gebruikten de Britten linten van zogenoemd piëzo-elektrisch materiaal. Deze zorgen ervoor dat er bij druk, zoals bij wind of regendruppels, een kleine hoeveelheid elektriciteit wordt opgewekt. Ook kunnen de linten zonne-energie opvangen door de aanwezigheid van een laagje zonnepanelen.

Dennenappel

Elias Siores, verbonden aan het onderzoek, stelt dat het piëzo-elektrisch effect in verhouding weinig elektriciteit kan opwekken. Het zou slechts genoeg zijn om een mobiele telefoon mee op te laden, zo zegt Siores tegenover NewScientist. Om het rendement van het effect te vergroten voorziet de wetenschapper een generator in de vorm van een dennenappel, met linten zo dun als naalden. Door deze vorm zouden de naalden meebewegen met de wind zodat er meer elektriciteit wordt opgewekt.