Toen ik afgelopen week iets opzocht op Google, werd ik blij verrast.

Ik let niet heel vaak op de “doodle” (de kunstzinnige vertaling van de letters van Google, vaak refererend naar een gebeurtenis op een belangrijke dag in de geschiedenis of een bepaald persoon) die boven het zoekvenster prijkt, maar deze kon ik niet missen.

In gitaar-achtig aandoende vorm, ter ere van de 96e verjaardag van gitaarbouwer Les Paul, maakte deze doodle gitaargeluiden. Elke snaar een andere toon, net als bij een echte gitaar.

Het duurde even voordat ik door had dat ik met een luidruchtige doodle te maken had: kort daarvoor heb ik al mijn open vensters gecheckt op luidruchtige pop-ups. En toen ik de snaren ontdekt had… Was het gedaan met mijn noeste arbeid.

Vader Jakob

Ik durf rustig te zeggen dat ik geen muzikaal genie ben. En al helemáál niet in combinatie met een gitaar. Laat staan met een digitále gitaar. Tóch heb ik verwoede pogingen gedaan tot vader Jakob, “Boer daar ligt een kip in het water” en zelfs de themesong van “Rawhide”. Zonder succes, weliswaar, maar toch gingen er rustig 45 minuten voorbij zonder enige commerciële activiteit.

Op Twitter kwam ik er, na een #durftevragen, achter dat er meer mensen zijn die spontaan hun werk hebben laten vallen voor een stevig robbertje Google-doodle gitaar; de bekentenissen omtrent gitaar-spelen-tijdens-werk vlogen mij om de oren.

Youtube

Inmiddels staat Youtube vol met google doodle gitaarstukken. Wat dacht je van Lady Gaga met Paparazzi? Of Hey Jude van de Beatles?

Voor mij is dit hét bewijs dat er massa’s mensen zijn verrast, nieuwsgierig zijn geworden en vervolgens geplande activiteiten hebben geschrapt of verschoven binnen de planning om uit te vinden wat de mogelijkheden zijn van de Les Paul applicatie.

Nieuw product

Hoe vaak ontstaat er op deze manier een nieuw product? Ik vermoed dat dit heel vaak het geval is. Iemand vindt “voor de lol” of “toevallig” een concept uit. Voor eigen gebruik, en vooral voor eigen plezier. Daarna blijkt het een succes, mensen in de omgeving worden nieuwsgierig en voilá… Een succes is geboren!

Google heeft het succes van de Les Paul doodle erkend, en deze een eigen website gegeven. Ik raad je aan om hier, bij wijze van pauzemoment of wellicht zelfs bij wijze van meditatiemoment, eens een liedje te spelen op de doodle.

Wellicht kom je wel tot een nieuw, formidabel concept! En zo niet… Dan heb je je in elk geval éven een rockster gewaand. Mocht je ten gevolge van verrassend succes volgend jaar met een doodle-band op Pinkpop staan; ik laat me graag uitnodigen!

Sanne Nuij van Arnhem is eigenaar van Plan T en geeft trainingen over leerstijlen, ontwikkeling en communicatie. Ook is zij ontwikkelaar van de training/ methodiek “Leuk! Veranderen”. Volg Sanne via twitter.com/SanneNvA