AMSTERDAM - De centrale bank van Japan neemt nieuwe maatregelen om de economie te stimuleren, nadat het land eerder dit jaar door natuurrampen werd getroffen.

De Bank of Japan breidt het bestaande leenprogramma voor veelbelovende industrieën met Y500 miljard uit en maakt de voorwaarden nog soepeler.

Na twee dagen beraadslagen verhoogde het beleidsbepalend comité van de centrale bank daarnaast voor het eerst in drie maanden de economische verwachtingen, maar liet de beleidsrente ongemoeid op 0procent tot 0,1procent.

Aandeleninvesteringen

Onder de speciale leenfaciliteit die vorig jaar werd opgezet, introduceert BOJ nieuwe maatregelen, zoals aandeleninvesteringen en leningen zonder onderpand of garanties. De centrale bank zal geld uitlenen tot een maximum van Y500 miljard, naast het bestaande raamwerk van Y3 biljoen.

In juni introduceerde BOJ een speciaal programma waaronder banken voor een jaar geld konden lenen tegen 0,1procent rente om dat weer uit te lenen aan achttien groeiende sectoren, zoals duurzame energie en medicijnen.

De centrale bank leende tot nu toe circa Y2,94 biljoen uit tegen deze voorwaarden en sommige kredietverstrekkers hebben het plafond van Y150 miljard per bank bereikt.

Verbeteringen

De centrale bank heeft daarnaast de economische ramingen voor de eerste keer sinds maart verhoogd. Hoewel de instelling nog altijd neerwaartse druk ziet voor de binnenlandse economie, worden nu ook enige verbeteringen gesignaleerd.

"Hoewel de neerwaartse druk blijft, hebben de productie en de binnenlandse vraag tekenen van verbetering laten zien", aldus de centrale bank.